0
Ragfranska

Rågfranska

Smula sönder jästen i en degbunke och häll på lite av vattnet. Rör om så att jästen löser sig. Blanda i socker, salt, rågmjöl, rågsikt, nästan allt vetemjöl och margarinet skuret i små kuber.

Arbeta degen kraftigt och tillsätt mer mjöl tills degen är spänstig och inte klibbar. Strö över lite mjöl och lägg en bakduk över bunken. Låt den jäsa i 30-35 minuter.

Smörj under tiden två normalstora bakformar med margarin. Då degen har jäst klart tas den upp på mjölat bakbordet. Knåda den smidig.

Dela degen i två lika stora delar och forma dem till avlånga kakor.

Lägg dem i smorda brödformar. Tryck ut så att degen täcker hela bottnen. Forma degkakorna i formarna så att de sluttar från kanterna och neråt, så de blir lägre i mitten. På så sätt blir bröden mer jämnhöga över hela bredden.

Lägg över en bakduk och låt dem jäsa på dragfri plats cirka 30 min.

Värm ugnen till 200°.

Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrö.

Grädda i nedersta delen av ugnen i 25- 30 minuter.

När de är klara, ta ut dem och rulla in dem i bakdukar. Låt bröden ligga och kallna på galler.

Samling

Kommentarer

Detta recept har inga kommentarer ännu

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. Logga in eller skapa konto här.