0
Graddig barpaj med saffran

Gräddig bärpaj med saffran

Stöt saffranen med sockerbiten i en mortel.

Mät upp mjölet och sockret till degen i en skål. Tillsätt häften av saffranen, spara resten till fyllningen, och blanda väl.

Lägg i kylskåpskallt matfett, skuret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna eller i en matberedare till en smulig massa.

Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila minst 30 minuter i kylskåp.

Värm ugnen till 200°.

Lägg drygt hälften av degen i en osmord pajform och tryck ut den över över botten.

Rulla ut resten av degen till en drygt fingertjock längd och lägg den runt bottenplattan.

Tryck ut degen till en kant som går upp på formens kant. Se till att det blir tätt i skarven mot bottenplattan.

Låt pajskalet vila svalt cirka 15 min. Degen håller då formen bättre vid gräddningen.

Nagga bottenplattan med en gaffel.

Fördela bären jämnt över hela botten på pajskalet. Om du använder frusna tinade bär bör du låta dem rinna av i en sil först.

Vispa samman grädde, ägg, vaniljsocker, socker, potatismjöl och resten av saffranen

Häll smeten försiktigt över bären i pajskalet.

Grädda i mitten av ugnen vid 200° i cirka 35 minuter.

Låt svalna i formen.

Servera pajen som efterrätt eller till kaffe, gärna med hemlagad vaniljsås.

Samling

Kommentarer

Detta recept har inga kommentarer ännu

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. Logga in eller skapa konto här.